Rozlúčka s organizatorka.sk

7/03/2019 01:10:00 PM

Kto ma sleduje pravidelne vie, že už šiesty rok spolupracujem s obľúbeným slovenským e-shopom organizatorka.sk, ktorý ponúka rôznorodý materiál na papierové tvorenie, scrapbooking a cardmaking, šikovné pomôcky, kreatívne kurzy a mnoho ďalšieho. Na jej blog Vintage Crafting pravidelne prinášam príspevky plné inšpirácií a nápadov k tvoreniu. V spolupráci s organizatorka.sk sme sa pustili do celodenných papierových maratónov, ktoré tvorivé dievčatá (spolu s nami - lektorkami) zbožňovali. 
Ale keďže je svet nespravodlivý, tak aj skvelé veci robené zo srdca niekedy musia skončiť alebo sa od základov zmeniť...



Veľmi nerada píšem tento príspevok a koncept mi stál na blogu už takmer mesiac. Ale chcela som sa tomu venovať, nakoľko tomuto e-shopu vďačím za mnoho a Maťka - majiteľka, je mojou spriaznenou dušou a skvelou kamarátkou, okrem toho, že mi bola kolegynkou a istým spôsobom aj šéfkou.
Roky práce s ňou boli najkrajšie z môjho scrapbookového obdobia, ktoré mimochodom trvá už takmer 7 rokov. Veľmi si cením všetky spolupráce, aké som zažila v mojich začiatkoch, ale najväčšie zmeny prišli práve s ňou. Vďaka nej som posúvala hranice svojej tvorby, začala robiť tvorivé kurzy, pravidelne písať inšpiratívne články a fotonávody, vďaka nej si ma všimol Nový Čas Bývanie, kde som mala 2 články a tak ďalej, a tak ďalej. 

Maťke som vďačná za veľmi veľa a týmto sa jej chcem verejne poďakovať za všetko, čo sme spolu za 5 rokov zažili, za všetky spolupráce, za všetok prenádherný materiál, ktorý sa ku mne od nej dostával a za úžasné priateľstvo, ktoré naďalej zotrvá.



Veľmi ma mrzí, že to takto dopadlo, ale ako som písala, svet je nespravodlivý a nepoučiteľný. Namiesto toho, aby sme podporovali slovenských podnikateľov, tak si objednávame z opačných kútov sveta kópie za babku, namiesto toho, aby sme si všímali, kto prišiel s originálnym nápadom a u toho nakúpili, nakúpime kópie za pár centov lacnejšie, namiesto toho, aby sme živili človeka, ktorý nás živí nápadmi, návodmi a je tu pre nás 24/7, živíme niekoho, kto tu pre nás nie je, ale má o pár centov lacnejší sortiment, ale samozrejme nápady a rady hľadáme u toho prvého. Mrzí ma, že v niektorých prípadoch hodnotu vymeníme za pár ušetrených centov. Ale potom sa nesmieme čudovať, keď naše milované obchody zatvoria prevádzky a ukončia svoju činnosť, keď väčšinu z nej robili zadarmo. Ale kým si človek nevyskúša podnikať, nepochopí. :)



E-shop mi bude neskutočne chýbať, ale verím, že všetko zlé sa na dobré obráti. Týmto pádom dochádza aj k menším zmenám v mojich aktivitách. Niektoré napíšem teraz a o niektorých vás budem informovať. 



Môj blog a stránky na sociálnych sieťach budú obsahovať menej návodov a inšpirácií a budú slúžiť ako ukážka mojej tvorby pre mojich zákazníkov. A už to je nejaký čas v tomto duchu. Opakovane sa stávalo, že bola moja tvorba kopírovaná v štýle "inšpirujem sa, pochválim sa Kike v správe, čo som vďaka nej vytvorila, ale neuvediem zdroj inšpirácie", že boli moje nápady a prevedenie speňažené ("sprostý" vymyslí, "šikovný" ukradne a predá :)), že boli moje návody prekopírované do vlastných návodov, že sa podľa mojich návodov niekto naučil tvoriť výrobok a potom to prezentoval za svoj nápad ("vymyslela som pre vás nový výrobok, ktorý si u mňa môžete objednávať") a samozrejme speňažil a ďalšie podobné situácie. Žijeme v dobe, keď sa rukopis a duševné vlastníctvo necení a každý radšej kúpi kópiu o niečo lacnejšiu, lebo si myslí, že to je naozajstná cena a že ten originál je predražený. Poprípade o tom ani samotný zákazník nevie, ale ten autor áno a to je to najsmutnejšie. V celom mojom scrapbookovom období som raz žiadala inú autorku o súhlas, že vyhotovím podobné prevedenie ako mala ona (súhlasila s tým a povedala mi, že daný nápad je aj tak všeobecne známy a nie je to originál úplne jej nápad) a zvyšné razy, keď mal niekto záujem o tvorbu podľa iného autora, som ho nasmerovala priamo k nemu alebo odmietla vyhotoviť produkt v takom prevedení a navrhla som produkt v mojom prevedení s mojím typickým rukopisom. Rešpektujem tvorbu iných, rešpektujem ich čas, ich nápady, ich energiu a to, koľko vecí museli dať bokom (rodina, voľný čas a podobne, keď majú prácu na plný úväzok ako ja, kde trávia 8 hodín zo dňa), aby daný produkt vytvorili. Ja sama to zažívam a viem, čo za tým je. Preto ma uráža, keď niekto nerešpektuje moju tvorbu, kopíruje ju a drzo predáva o euro dve menej. Pár ospravedlnení som už dostala, aj pár mŕtvych chrobákov a potom aj nejaké to otočenie viny na mňa (najlepšia obrana je útok, aj keď sú dôkazy nespochybniteľné). Nie všetko sa týkalo bytostne len mňa a stretávam sa s tým a pravidelne to mám pred očami, ako sa kopírujú nápady zahraničných scraperov zvučných mien, ako sa niekto zúčastní na kurze zahraničného lektora a následne robí ten istý kurz. Je to na každého svedomí, predsa nepotrebujeme na všetko zákony, aby sme uznali, čo je správne a čo nie a aby sme si dávali pozor, čo o sebe vyhlasujeme a či naše nápady sú naozaj naše. 



Ak má niekto pocit, že preháňam, predstavte si takú situáciu, ktorá je z tých nevinnejších. Predstavte si, že vytvoríte fotonávod s vaším know-how na výrobu rozkošného produktu, nafotíte proces (celkom zložitý vám pvoiem), nafotíte výsledný produkt v ateliéri, upravíte fotografie, graficky vytvoríte šablónu ako pomôcku pri tvorbe, napíšete k fotografiám rozsiahly návod v angličtine, potom ho preložíte ešte do ďalšieho jazyka, doplníte všetko, čo ešte treba, aby bol príspevok finálny, zverejníte, tešíte sa skvelej odozve na sociálnych sieťach .... a o 2 týždne ho vidíte v článku scrapbookovej kolegyne, rovnaká šablóna, anglický text prekopírovaný do bodky (ako vážne, do bodky, vety, ktoré som pracne prekladala a niektorými som si ani nebola istá, či sú dobre zoštylizované). Jediné, čo bolo iné boli fotografie produktu. Ako by ste sa cítili? Je to podľa vás v poriadku? Lebo odpoveď by mala byť NIE. Moja niekoľkohodinová práca (cca 4-5 hodín čistého času) bola takto krásne zneužitá a samozrejme zožala úspech na tej strane, veď daná strana videla úspech už po mojej publikácii. To bol len taký príklad. 
Verím, že sa nič podobné opakovať už nebude. Je jedna vec tvoriť v súkromí pre rodinu pre radosť a druhá snažiť sa nájsť finančné a duševné ocenenie za okopírovanú prácu. A verím, že ma nebudú kopírovať najmä ľudia, ktorí na vymýšľanie nových nápadov majú viac času ako ja (snáď viete, čo myslím). :)
Ak by mal niekto námietky, že originál už neexistuje, že prečo myslím, že v daných situáciách kopírovali práve mňa (a mojich blízkych), tak to rada preberiem a ukážem, o čom hovorím. :)



Ďalej prehodnotím organizovanie kurzov a predbežný plán je tvorba individuálnych kurzov. Hneď niekoľko aspektov má na to vplyv. O tom vás ešte bude informovať. 
Ďakujem, že ste si prečítali môj príspevok až sem a že vo vás niečo zanechal. Prosím rešpektujme sa, podporujme a oceňujme tých, ktorí sa nám venujú a posúvajú nás, odmietajme tých, ktorí sa priživujú na nápadoch druhých a budeme môcť všetci spolu krásne spolunažívať a venovať sa tomu, čo milujeme. :)
Kristína

You Might Also Like

6 komentárov

  1. krásne si to napísala...a veľmi pravdivo...ja keď sa niekym inšpirujem, snažím sa do svojich článkov vždy napísať kým som sa inšpirovala...ak je to slovenský človiečik tak ho aj oslovím, či súhlasí alebo mu oznámim, že bude spomenutý v článku. Pri anglicky hovoriacich iba napíšem do blogu linku...lebo moja anglina je ...vlastne ani nie je :D. A preto mam aj jeden článok rozpísaný kde ťa mám uvedenú ako moju inšpiráciu, len čakám na správny moment...lebo je to daček a nechcela by som pokaziť prekvapenie. Je mi veľmi ľúto, že to takto celé dopadlo...u Martinky som vždy kúpila čo som chcela a keď nebolo objednala...bola...vlastne aj ešte je...veľmi príjemna žienka...ústretová...to je v dnešnom svete veľká vzácnosť. Ale budem veriť, že sa ešte niekedy uvidíme...držím palce tebe aj Martinke <3, Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Zuzka. Som rada, že súhlasíš. Je to nepekná téma, ale aj o tej musím niekedy hovoriť. O tebe viem, vždy si bola korektná. Pri tebe mám radosť, keď sa inšpiruješ, lebo výsledný projekt je tvoj, že na ňom dokonca hľadám, kde si sa inšpirovala :) Ty máš svoj rukopis a ideš svojím prúdom, to sa mi páči. Určite sa uvidíme, na nejakej scrap-akcii alebo na nejakom kurze :) Možno ešte aj na maratóne, nakoľko táto vec je ešte otvorená, ale kvôli vyťaženosti som nemohla počas júna. Ďakujem pekne, u mňa sa vlastne až tak veľa nemení, len budú absentovať niektoré aktivity, ktoré mala s e-shopom organizatorka.sk. :) Zostávame v kontakte <3

      Odstrániť
  2. Kristínka, kraásne si vysvetlila systém pexeso, ktorý existuje a bude exvať. Prvovýrobok a jeho kópia. Keď človek skúša, borí sa s návodom, potom ho zverejní, veľmi ho raní, keď sa niekto schováva za jeho úsilie a doslova zlizne šľahačku.Aj mne sa stalo, že pri mojom obrázku niekto povedal- to už som videl, to robila ...... Ona to totiž robila u mňa na kurze. Aj keď sa snažím na kurze zdôrazňovať, aby do výrobku človek dal kus seba. Na poslednom kurze som ukázala pomocný obrázok ako ukážku a potom som ho doslova schovala, aby sa nekopíroval. Ja sama nedokážem robiť kópie, bytostne s tým mám problém, lebo sa cítim ako zlodej. Snažím sa inšpirovať, ale výslednú prácu robím podľa seba . Množina materiálov je veľká aaj môžu dvaja použiť to napr. isté razítko či papier, ale nemusia ho mať použité zhodne... ide o výsledný efekt. Aj v škole nás učili neopisovať. Návody a produktové foto sú ďalšie nárazníky. No a keďže mám kamenný obchodík, viem presne, prečo Martinka skončila. Stretávam sa s tým denne, veľa zákazníkov si tovar kúpi radšej o 10 centov lacnejšie cez e-shop a prídu , až keď tam tovar chýba a mohol by u mňa byť. Alebo ešte originálnejší pokus- donesú si obrázok tovaru, kde ho na webe videli a či by sa to nedalo objednať .. samozrejme bez nákladov na dopravu a bez úvahy, že obchodník z predaného tovaru platí daň, takze cenu si musi dat vyssiu. Malé kamenné obchodíky kreatívnych potrieb sú vyslovene vec vášne, lebo také čosi sa musí robiť so srdcom a ochotou vysvetliť na čo ten-ktorý produkt je a ako ho použiť. Skúsenosť je vec , ktorá sa nedá niekde prečítať , tá sa musí ohmatať a vyskúšať...Nie je nič jednoduchšie, ako si radu vypočuť a pozretý tovar si objednať niekde za cenu o par centov lacnejšie... to je smutnejšia stránka. Ale buďme aj optimistickí, stále sa nájdu ľudia, ktorí vedia oceniť snahu, ochotu a ústretovosť, aj keď v mojom prípade je to obvykle len medzi 4 očami :-) Kristínka, rob to, čo ťa baví a teší a ver tomu, že ty už svoj rukopis máš a stopu v scrapbookovom svete tiež :-) eňa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eni, ďakujem za tvoj názor. So všetkým súhlasím, čo si napísala, a verím, že sa s tým aj ty nanešťastie stretávaš. Už si ozaj treba dávať pozor, čo človek povie, čo zverejní, aké know-how ukáže a komu. Držím ti palce v práci, nech sa darí a ďakujem za krásne slová :)

      Odstrániť
  3. Dobrý deň, pekný aj smutný článok zároveň.. Ja som vďaka organizatorke a vašim návodom začala so scrapbookingom.. Vždy som si rada prečítala vaše príspevky, foto návody, lebo ma to inšpirovalo tvoriť.. V živote by som si nedovolila predať alebo darovať, (lebo hlavne vyrobené veci darujem nie predávam) niečo z toho s tým že som to vymyslela ja, lebo som si to aj tak upravila podľa seba, a čo si budeme hovoriť ajtak to neviem spraviť tak krásne ako vy ������ Avšak dnešný svet je naozaj taký ako ste to popísala a vlastne aj vystihla v článku... Smutno mi bude za organizátorkou, vás však bude stále sledovať pretože aj bez návodu si rada pozriem vašu krásnu tvorbu až hikam že aké krásne veci tvoríte ��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) Teším sa, že moje príspevky pomohli pri tvorbe a že sme spolu s Maťkou inšpirovali a získali nových fanúšikov scrapbookingu. Je to úžasná záľuba (a aj práca). Teším sa, keď ľudia obdarúvajú blízkych ručne vyrobenými darčekmi, keď im posielajú pohľadnice a šíria takto lásku. Ja sama sa o to snažím :) Ste veľmi zlatá, cením si tie krásne slová, ale zároveň viem, že je stále čo zlepšovať, objavovať a kam sa posúvať :)

      Odstrániť