DIY Romantická pohľadnica s použitím techniky horúci embossing

1/23/2017 10:50:00 AM

Minule som sa hrala s tvorením pozadia pomocou vyrezaných motívov a dnes sa povenujem tvoreniu originálneho pozadia pomocou techniky horúci embossing. Ukážem vám podrobný návod na výrobu krásnej romantickej pohľadnice, ktorá poteší nejednu ženskú dušu :)


BUDEME POTREBOVAŤ:
* základ otváracej pohľadnice v rozmeroch 10x15cm
* scrapbookový papier  v rozmeroch 9x14 cm
* pergamenový papier (vellum) v rozmeroch 8x13 cm
* vintage obrázok ladiaci k scrap. papieru
* "ničič" okrajov papiera 
* akrylový blok (na prácu s pečiatkou)

Všetok tento materiál a pomôcky mám od www.organizatorka.sk. Pečiatky som vyhrala pred Vianocami v súťaži na Papercards.cz. :)



POSTUP
1. Ako prvé sa ideme venovať horúcemu embossingu. Je to parádna technika, ktorá je veľmi obľúbená v scrapbookingu a jej efekt očarí aj vás. 
Pripravíme si pergamenový papier, pečiatkovaciu podušku, akrylový blok, vybranú silikónovú pečiatku, prášok a embossovaciu pištoľ. Pečiatku prichytíme na akrylový blok, namočíme do pečiatkovacej podušky a opečiatkujeme ňou pergamenový papier. Ja som si zvolila všeobecne známy nápis HAPPY. Pečiatkovať môžete rovno, šikmo, jednoducho hocijako, ako sa vám páči. 

TIP 1: Ako zistím, na ktorom mieste je už nápis opečiatkovaný? Jemne sa mi leskne na papieri, nakoľko poduška je vyvinutá špeciálne na túto techniku a je dostatočne mokrá, aby sa v ďalšom kroku na ňu prášok krásne prichytil. 


2. Keď máme nápis opečiatkovaný po celom papieri, položíme ho na nejaký čistý pomocný papier a zasypeme práškom.
TIP 2: Pomocný papier potrebujeme preto, aby sme zvyšný prášok, ktorý sa nezachytil na motíve, ľahko nasypali späť do fľaštičky.


3. Následne prášok z pergamenového papiera zosypeme dole a uvidíme, ako sa vám črtajú opečiatkované motívy. 
TIP 3: Ak sa vám niekde zle zachytil prášok, jednoducho ním motív zasypte ešte raz.
TIP 4: Papier trocha poklepkajte o stôl, aby z neho prebytočný prášok odpadol. 



4. Zapojíme si pištoľ do elektriny a "fúkame" ňou na opečiatkovaný motív. Po pár minútach budeme vidieť, že prášok na motívoch sa zapeká a vystupuje. Poriadne "zapečieme" všetky motívy a až potom pokračujeme na ďalší krok.
TIP 4: Možno vás napadne použiť pri horúcom embossingu fén, ale žiaľ nič nenahradí teplovzdušnú embossovaciu pištoľ. Tá je pri tejto technike nevyhnutnosťou kvôli jej vysokej teplote.



5. Teraz si vezmeme základ pohľadnice, scrapbookový papier, obrázok a ničič okrajov. Okraje všetkých papierom "poničíme", aby získali vintage efekt. 
TIP 5: Základ pohľadnice si viete urobiť aj sami. Stačí si papier A4 prerezať na polovicu (A5) a jednu z tých polovíc zohnúť na polovicu. A vznikne nám otváracia pohľadnica A6 ;)
TIP 6: Namiesto ničiča môžete použiť aj nožnice, ale ja už pracujem len s ním. Je šikovnejší a vytvorí lepší vintage efekt.


6. Scrapbookový papier nalepíme špeciálnym lepidlom na základ pohľadnice.


7. Na zadnú stranu pergamenového papiera nalepíme pár kúskov priehľadnej obojstrannej lepiacej pásky. Najlepšie do jeho strednej časti, ako vidíte na obrázku. Následne ho nalepíme na pohľadnicu.



8. Pod obrázok sa mi pýtala ešte jedna vrstva bieleho papiera, ktorá ho podčiarkne. Preto si ešte z hocijakého bieleho papiera odstrihnite kúsok o niečo väčší ako obrázok a nalepte ho pod obrázok.


9. Okolo obrázku omotajte šnúrku a spredu zamašličkujte.


10. Obrázok podlepte 3D lepiacimi vankúšikmi a nalepte na pohľadnicu.


11. Aby sa pergamenový papier neohýbal, tak ho v jeho hornej a dolnej časti ešte prilepte k scrapbookovému papieru kúskami priehľadnej obojstrannej lepiacej pásky.
TIP 7: Nie je nutné, aby bol pergamenový papier pevne prilepený k pohľadnici. Je pekné, keď je "v pohybe", takže pri rohoch ho naozaj lepiť nemusíte. Ale je to na vás.


12. Už len doladíme detaily. Do rohu obrázka prilepíme pár perličiek a na mašličku kvapneme trocha lepidla, aby zostala nezmenená.


A tu je hotová pohľadnica! Je to krásna a rýchlo vyrobená pozornosť k meninám, narodeninám, Valentínovi, ku Dňu žien, ku Dňu matiek, k svadbe .... veď príležitosť sa ľahko nájde :)




A tu je ešte jedna pohľadnica s hviezdičkami pre inšpiráciu :)




Ďakujem za prečítanie môjho príspevku a neváhajte sa pohrabať v starších článkoch kde nájdete mnohé iné DIY návody ;)
Úspešný pracovný týždeň vám praje
Kristína

You Might Also Like

3 komentárov