DIY Hrkálková pohľadnica

4/22/2017 02:00:00 PM

V cardmakingu nájdete toľko typov pohľadníc, že sa to nedá spočítať. Ja sama som veľakrát prekvapená, čo všetko sa dá vyrobiť a aké zaujímavé detaily sa dajú aplikovať na pohľadnice. Napríklad taká hrkálka, tzv. shaker. Už ste sa s tým na mojom blogu stretli v týchto príspevkoch, ale teraz som pripravila fotonávod na ďalší typ hrkálkovej aplikácie na pohľadnicu. ;)


Na výrobu pohľadnice budeme potrebovať:
* 2ks A4 papier vyššej gramáže
* A4 priehľadnú fóliu
* papierovú stavebnicu
* flitre
* drobné lepenkové výrezy
* raznicu na výrobu drobných papierových výrezov
* čipku
* 3D lepiace vankúšiky a lepidlo
* pravítko, ceruzku a orezávač
* Big Shot a embossovaciu kapsu (nie je nutné)
Všetok tento materiál nájdete v e-shope www.organizatorka.sk ;)


POSTUP:
1. Z jedného A4 papiera vyššej gramáže si odrežeme papier vo veľkosti 27x13,5cm, ktorý ohneme na polovicu, čím nám vznikne otváracia pohľadnica v rozmeroch 13,5x13,5cm. Z papierovej stavebnice si vyberieme chevronový papier v rozmeroch 13x13cm a ľubovoľný nápis. Z priehľadnej fólie si narežeme 2 štvorce v rozmeroch 12,5x12,5cm.
TIP 1: V papierovej stavebnici nájdete nielen štvorcové papiere, ale aj obdĺžnikové, takže si pohľadnicu pokojne prispôsobte sebe :) 


2. Z druhého A4 papiera vyššej gramáže (prípadne zo zvyškov z predošlého tvorenia) si vystrihneme štvorec v rozmeroch 13x13cm a pomocou Big Shotu a embossovacej kapsy na ňom vytvoríme ozdobný reliéf.


3. Na prvej stránke pohľadnicového základu si vyrežeme štvorec v rozmeroch 10,5x10,5cm, to znamená, že sa nám vytvorí 1,5cm hrubý rámik. Z embossovaného papiera tiež vyrežeme štvorec, avšak v rozmeroch 10x10cm, čím nám vznikne rámik hrubý tiež 1,5cm.


4. Teraz sa pustíme do tvorby hrkálkovej časti pohľadnice. Na pohľadnicový základ (na vyrezaný rámik) nalepíme lepidlom priehľadnú fóliu. Druhú fóliu nalepíme zase pod embossovaný rámik.



5. Keď nám lepidlo uschne a vidíme, že fólia drží pevne na rámikoch, tak embossovaný rámik dookola podlepíme 3D lepiacimi vankúšikmi. 



6. Z polovice vankúšikov odlepíme ochranný papierik a tento embossovaný rámik prilepíme na základ pohľadnice. Ale ako vidíte na fotografii, polovica musí zostať nenalepená - cez tento priestor nasypeme ozdôbky ako flitre, papierové hviezdičky vyrezané na raznici a lepenkové motýliky.
TIP 2: Vytvorili sa nám nasledovné vrstvy: základ pohľadnice, priehľadná fólia, 3D lepky (ktoré vytvorili 3D priestor s ozdobami), priehľadná fólia, embossovaný rámik.


7. Keď dáme do priehľadného priestoru všetky ozdôbky, ktoré sme chceli, poodlepujeme ochranné papieriky z 3D lepiacich vankúšikov a prilepíme embossovaný rámik pevne k pohľadnici. Týmto krokom máme hrkálku hotovú :)


8. Teraz môžeme zdobiť vnútro pohľadnice, najmä pravú stranu, ktorú bude vidno cez hrkálku. Najprv lepidlom nalepíme chevronový papier a naň pomocou 3D lepiacich vankúšikov nápis. 


9. Určite sa zíde ešte menšie zdobenie, takže na papier a nápis navrstvíme papierové kvietky zo stavebnice, gombík, flitre alebo akékoľvek ďalšie drobné ozdôbky.


10. Pravá strana je hotová, ale musíme urobiť zopár úprav ešte na ľavej. Nakoľko tam vidno vankúšiky, ktoré chceme mať neviditeľné, tak ich zakryjeme čipkou a papierovými motýľmi. Ale napríklad na tej včerajšej pohľadnici vankúšiky vidno nebolo, takže to je individuálne :)



Hotovo! Rozkošná hrkálková pohľadnica (t.j. shaker card) s milým nápisom je na svete. Ozdôbky sa v nej krásne presýpajú, čím vzniká jedinečný efekt, ktorý neomrzí. ;)






Asi vás zaujíma, kam sa napíše venovanie na takúto pohľadnicu. Jediná možnosť je napísať ho na zadnú stranu, ktorú sme nechali neozdobenú. 



Takýmto spôsobom môžete vyrábať nielen priania, ale aj rôzne papierové dekorácie. Stačí sa pohrať s rozmermi a materiálom :)


Ďakujem za prečítanie môjho príspevku a budem sa tešiť, ak sa o svoje projekty vytvorené podľa môjho DIY návodu podelíte so mnou na Facebooku alebo cez e-mail ;)
Príjemné tvorenie vám praje
Kristína

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Kristínka, skutočne nádherná shaker card. Táto, a aj tá s tyrkysovými flitrami.
    Ďakujem za túto úžasnú inšpiráciu, musím takúto hrkálkovú pohľadnicu už aj ja vyskúšať. Nikdy som si nevedela presne predstaviť, ako vytvoriť hrkálkovú časť komplet priesvitnú. Vždy som našla typy iba na hrkálku s prednou priesvitnou fóliou, ale zadná strana bola vždy "plná".
    Ale toto, toto je jednoducho TOP!!! Ako väčšina Tvojich projektov!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Paráda,tieto hrkálkové sú také chutné,ako všetko čo tvoríš. :-)

    OdpovedaťOdstrániť